ßßß Cookit - przepis na Łopatka "5 minutowa"

Łopatka "5 minutowa"

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna i soczysta. Mięso przed gotowaniem obwiązałam sznurkiem, następnym razem włożę w siatkę wędliniarską. Przygotowanie zalewy i pierwsze gotowanie najlepiej zacząć popołudniu.
Potrzebujemy:
1- 1,20 kg łopatki wieprzowej bez kości (mięso obwiązałam sznurkiem)
Zalewa:
2 litry wody
1 duża cebula (obraną pokroić w ćwiartki)
4 ząbki czosnku (obrane przekroić na połowę)
5 liści laurowych
5 łyżek soli
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka cukru
20 ziaren pieprzu
1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
15 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i zagotować. Zalewę zostawić pod przykryciem do wystudzenia.
Do zimnej zalewy włożyć mięso, doprowadzić do zagotowania. Łopatkę od momentu zagotowania gotować pod przykryciem, na małym ogniu tylko 5 minut. Zostawiamy mięso w zalewie na 12 godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia znowu doprowadzić do zagotowania, gotować 5 minut. Odstawić mięso w zalewie na 12 godzin.
Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, schłodzić 3- 4 godziny w lodówce.
*przy większym kawałku mięsa (powyżej 1,5 kg) proces gotowania trzeba powtórzyć po raz trzeci
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/05/opatka-5-minutowa.html